Kézilabda
Kobela Tamara

MTK legendárium | 270. rész

Publikálva: 2023.04.19 Frissítve: 2023.04.17 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Az első magyarországi úszóverseny ötletadója Szekrényessy volt”. 51. rész.

Az első magyarországi úszóversenyre okot Szekrényessy egy esztendővel korábbi Balatonátúszása adott: „Ennek eredményeképpen a MAC nemzetközi versenyt rendezett, amelyre a bécsiek legkiválóbbját Bachmayer Edét hívta meg.
A versenytáv kiválasztásában Szekrényessy játszotta a főszerepet, ki tizennégy kilométeres Balatonátúszását követően a La Manche-csatorna távolságát idéző magyarországi verseny megtételére készült: „A váczi-pesti Dunán július 10-én tartandó úszási verseny (31 kilométer) nagyszerűségére nézve hasonlítani fog ahhoz, mit pár évvel ezelőtt Capt. Webb a Canal La Manche átúszásakor végzett.

A szervezők által kellő gondoskodással és figyelemmel megszervezett viadal érintett személyei a reggeli órákban indultak el a „Minerva” nevű gőzös fedélzetén: „Reggeli 9 órakor indult el Budapestről, a bécsi hajóállomásától a gőzös, melyen a [Magyar] Athletikai Club [MAC] bizottsága, a Csónakázó Egylet képviselői, a fővárosi sajtó képviselői, s mintegy százra menő, nagyobbára férfi közönség foglalt helyet. A szépnem, igen csekély számmal volt képviselve. […] A versenyzők közül a hajón csak hárman voltak, u. m. Szekrényessy Kálmán, Csentéry Kálmán, Thull Rikárd, a többi három […] már Váczon várták a hajót.
A Duna Gőzhajózási Társulattól bérelt hajó fedélzetén „katonai s czigányzenekar” szórakoztatta a jelenlévőket.

A reggeli időjárás az erős északkeleti szél miatt nem ígérkezett túl kedvezőnek, bár a szervezők mindvégig bíztak a verseny lebonyolíthatóságában.
Az árral szemben haladó „Minerva” menetsebességét jelentékenyen csökkentette, miszerint az úszók kísérésére szánt csónakok a gőzös végéhez lettek kötve. Amint a hajó szokott sebességével kívánt haladni, a csónakokat az elmerülés veszélye fenyegette. Ennek megfelelően a kapitány lassabb tempót volt kénytelen diktálni a gépháznak, így a két órát kitevő utat fél órával hosszabb idő alatt, azaz ½ 1 re sikerült teljesíteni.
A váciak élénk érdeklődéssel várták a budapesti hajó befutását, nagy számmal lepve el az ún. „Püspök-kertet” és a hajóállomás körüli Duna partot. „Váczon ünnepiesen öltözött ezerek várták a Magyar Athleticai Clubb tagjait.
Felszabadult moraj futott végig a kissé nyugtalankodó tömegen, mikor megpillantották a zeneszóra diadalmasan bevonuló gőzöst, az árbocán lengő aranymonogramos kék MAC zászlóval, melyet még számos kisebb lobogó is körített.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!